Klecanka rdzaworożna
 Klecanka rdzaworożna (Polistes gallicus) ,gatunek owada z rodziny osowatych.  Gniazdo zakłada zwykle jedna królowa , zdarza się, że kilka współpracujących samic.  Do niedawna w Polsce klecanki występowały dość często. Ich obecność zanika z naszych łąk na skutek koszenia trawników i innych nieużytków gdzie na roślinach baldaszkowatych zdobywały pokarm.  Czy jest już gatunkiem skrajnie zagrożonym wyginięciem? Ktoś widział masowo występująca klecankę na naszych łąkach?  Gatunki rzadkie i zagrożone wyginięciem wpisuje się do "czerwonej księgi zwierząt", na "listę zwierząt ginących i zagrożonych" oraz na listę gatunków chronionych, która ukazuje się w postaci rozporządzenia Ministra Środowiska.  Klecanka rdzaworożna zamieszkuje cieplejsze rejony znacznej części Palearktyki. Na zachodzie zasięg jej dochodzi do Madery, na południu obejmuje Izrael i Etiopię, na wschodzie zamieszkuje Armenię, Azerbejdżan, Turkmenię, Mongolię, Chiny, Iran, Afganistan, Japonię; występuje w większości krajów Europy. Spotykano ją w Hiszpanii nawet na wysokości 2000 m n.p.m., a we Włoszech i Albanii około 1000 m  Klecanka rdzaworożna żyje w niewielkich społeczeństwach , u nas ze względów klimatycznych, jednorocznych.  Budowę gniazda zazwyczaj rozpoczyna tylko jedna samica.  Według skali bólu Schmidta, klecanka potrafi użądlić najbardziej boleśnie ze wszystkich występujących w Europie owadów. "Skuteczniejsze" od niej są jeszcze osa czarna i mrówki o nazwie paraponera.  Klecanka przytwierdza gniazdo do łodygi krótkim styliskiem. Na tym zdjęciu wyraźnie widoczne jest stylisko gniazda.